April 20, 2024

Pelanggan tetap adalah aset yang sangat berharga untuk setiap bisnes. Mereka bukan sahaja menyumbang kepada pendapatan berterusan, tetapi juga boleh memainkan peranan penting dalam pertumbuhan bisnes anda. Berikut adalah beberapa cara pelanggan tetap dapat meningkatkan bisnes anda:

  1. Meningkatkan Pendapatan: Pelanggan tetap cenderung membeli lebih banyak dan lebih kerap daripada pelanggan baru. Menurut sebuah kajian, peluang untuk menjual kepada pelanggan sedia ada adalah 60-70%, berbanding 5-20% untuk pelanggan baru.Menurut laporan oleh Harvard Business Review, meningkatkan retensi pelanggan sebanyak 5% boleh meningkatkan keuntungan hingga 95%. Pelanggan yang setia cenderung membeli lebih kerap dan menghabiskan lebih banyak. Contohnya, dalam industri pakaian, pelanggan yang telah membeli dari jenama tertentu selama tiga tahun berturut-turut menghabiskan 67% lebih banyak dalam transaksi mereka berbanding tahun pertama mereka berbelanja.
  2. Pengurangan Kos: Kos untuk mendapatkan pelanggan baru adalah jauh lebih tinggi daripada kos untuk menjaga pelanggan sedia ada. Oleh itu, memiliki pelanggan tetap dapat mengurangkan kos pemasaran dan penjualan anda. Mengikut Bain & Company, kos untuk menarik pelanggan baru adalah 6-7 kali lebih banyak daripada kos untuk mengekalkan pelanggan sedia ada. Oleh itu, dengan fokus pada retensi pelanggan, bisnes dapat mengurangkan kos pemasaran mereka secara signifikan.
  3. Rujukan: Pelanggan tetap yang puas cenderung untuk mencadangkan bisnes anda kepada orang lain, yang boleh membantu anda mendapatkan pelanggan baru tanpa kos tambahan. Menurut Nielsen, 92% pengguna mempercayai rujukan dari orang yang mereka kenali. Seorang pelanggan setia yang memberikan rujukan mungkin menghasilkan pelanggan baru yang juga akan menjadi setia kepada jenama anda, meluaskan kesan positif ini.
  4. Maklum Balas Berharga: Pelanggan tetap biasanya lebih bersedia untuk memberikan maklum balas, yang boleh membantu anda meningkatkan produk atau perkhidmatan anda. Pelanggan setia biasanya lebih berinvestasi dalam jenama dan lebih cenderung memberikan maklum balas. Menurut sebuah kajian oleh Apptentive, 97% pengguna yang memberikan rating 4 atau 5 bintang akan merekomendasikan perniagaan kepada orang lain, dan biasanya memberikan maklum balas yang membantu perniagaan meningkatkan.
  5. Ramalan Pendapatan: Pelanggan tetap boleh membuat pendapatan anda lebih ramal. Jika anda tahu berapa banyak pelanggan tetap anda dan berapa banyak yang mereka belanja setiap bulan, anda dapat meramalkan pendapatan anda dengan lebih tepat. Dengan memahami pola belanja pelanggan setia, bisnes dapat meramalkan pendapatan dengan lebih tepat. Sebagai contoh, sebuah bisnes mungkin mengetahui bahawa pelanggan setia mereka menghabiskan purata RM200 setiap bulan, yang membolehkan mereka meramalkan pendapatan dari segmen ini.

Untuk memanfaatkan manfaat ini, anda perlu membuat usaha untuk menjaga dan memupuk hubungan dengan pelanggan anda. Ini boleh melibatkan memberikan perkhidmatan pelanggan yang cemerlang, menawarkan program kesetiaan, dan memastikan produk atau perkhidmatan anda memenuhi atau melebihi jangkaan pelanggan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *